Kaj vse potrebujemo za stabilen akvarij?

Datum objave: 14. 05. 2020.

Da bi ohranili kakovost življenja akvarijskih rib in vodnih rastlin, je treba odgovoriti na naslovno vprašanje. Kaj potrebujemo, da bo akvarij dovršen in samooskrben?

Za začetnike je najpreprostejša in najvarnejša rešitev popolni pripravljeni akvariji, ki vsebujejo vse potrebne tehnične komponente. Da pa bo akvarij popoln za življenje rib, kozic, polžev in zelišč, mora vsebovati naslednje:

 • stekleni akvarij - priporočilo min. 70 litrov dim 60 * 30 * 40 cm
 • razsvetljava
 • filter
 • grelec (če želimo tropske ribe)
 • stojalo
 • ozadje
 • mineralno gnojilo
 • podlago kot zaključna dekoracija
 • termometer
 • vodne korenine
 • kamne kot dekor
 • vodne rastline
 • ribe

Pojdimo korak za korakom.

Akvarij

Za začetek, če nam finance in prostor ne dopuščata več, je odlična celovita rešitev akvarij Juwel Primo 70 (70 litrov prostornine vode), zato ga bomo vzeli za primer v opisu.

 

Upoštevajte, da so leta 1999 Nemčija, Združeno kraljestvo, Nizozemska, Belgija in številne druge države s strokovnega stališča (ihtiologija, parazitologija, biologija, biheviorizem, biotop) sprejele soglasje, da morajo imeti akvariji za gojenje rib minimalni volumen 60 * 30 * 30 cm = 54 litrov.

Vsi resni proizvajalci akvarijev spoštujejo ta pravila.

Akvarijska razsvetljava

Akvarij ima pokrov z integrirano razsvetljavo 1 * 15 w bela svetloba Juwel DAY LIGHT 6500K, ki je imitacija celotnega dneva. Odlična izbira za potrebe rastlin, življenje rib in tudi za videz.

Pokrov je zelo pomemben in ima več funkcij: preprečuje izhlapevanje vode, preprečuje vstop prahu, preprečuje, da bi drugi hišni ljubljenčki motili in lovili ribe (npr. mačka)…

Akvarijski filter

Filtracija je ključni segment za vzdrževanje primerne kakovosti akvarijske vode.
Filter mora biti ustrezne prostornine in imeti ustrezen pretok vode. Če ne, bodo ribe in rastline zbolele in umrle.
Vsak filter mora imeti mehansko in biološko filtracijo.
Visoko kakovostni filtri, kakršni so v akvariju Juwel, imajo tudi možnost dodatne kemične filtracije, ki je včasih potrebna.

 

 

 

 

 

 

Grelnik akvarija

Grelnik akvarija je potreben za kateri koli tropski akvarij, ker je temperatura ključnega pomena, če vemo, da so ribe hladnokrvne živali in biološko ne prenesejo velikih temperaturnih nihanj v daljšem obdobju, še posebej, če gre za tropske ribe.

Visokokakovostni grelec ima vgrajen termostat in krmilnik in vzdržuje stalno temperaturo vode pri nihanjih +/- 1 ° C.
Za hladnovodne ribe grelec ni potreben.

Akvarijsko ozadje

Zelo pomemben segment, predvsem za ribe, ker so ribe po naravi plašne in imajo rade varno zaledje, je ozadje, ki skrbi za posnemanje narave glede na strugo, skale in v manjši meri tudi rastline, ker je iz rastlin vedno "nekaj, kar prihaja" (plenilci).
V kolikor riba nima varnega zavetišča, je to zanjo zelo stresno, kar lahko vodi do obolenja z ichthyophthirius multifiliis.
Ozadja so lahko zunanja (foto ozadje) ali notranja t.i. 3D ozadja.

Zunanja ozadja - foto ozadje

V kolikor moramo biti pozorni na to, da izberemo cenovno sprejemljivejšo možnost, je dober izbor foto tapeta v črni ali rjavi barvi. Čeprav so barvne prijetnejše na oko, jih ne priporočamo, saj ribam ne predstavljajo ničesar, kar je znano ali pomembno.

Črna ali rjava barva ribi daje občutek trdnosti (skala, les), ko se želi skriti ali odmakniti sprednjega stekla. Da bi zadovoljili željam lastnikov in potrebam rib, proizvajalci akvarijev, kot je JUWEL, izdelujejo 3D plakate.

Foto ozadja se na akvarij lepijo s posebnim akvarijskim oljem (JBL Fixoil ali Juwel posterfix). Nalepimo  jih lahko tudi, ko je akvarij že poln vode in postavljen.

Notranja 3D ozadja

Ta ozadja so idealna za akvarije globoke vsaj 40 cm ali več, saj zasedajo en del akvarija, nekatera ozadja pa lahko imajo štrline, ki posnemajo naravni kamen ali les, dolge tudi 10 cm ali več.
Ta ozadja so pogosto umetniški kosi, ki združujejo domišljijo in funkcijo, odvisno od biotopa pa dajejo akvariju drugačno in predvsem naravno dimenzijo.
Večinoma so imitacije različnih kamnin ali rečnih strug s potopljenimi drevesi.
Ta ozadja so tudi nekajkrat dražja od foto ozadij, vendar je učinek (tako vizualni kot na počutje rib) neprimerljiv v korist 3D ozadja.

Lepimo jih na notranji strani, na suh akvarij, na zadnje steklo, lahko preko filtrira in po želji tudi na stranska stekla. Lepimo jih z lepili kot so npr. JBL Haru, JBL Aquasil ali Juwel Silexo ali Conexo.

Mineralno gnojilo za akvarij

Splošno znano je, da rastline ne morejo uspevati dolgoročno, če jim ne zagotovimo hrane - gnojila. Visoko kakovostno gnojilo rastlinam zagotavlja tudi do 2 leti koreninske hrane (JBL ProFlora
Start set).

Zahtevana višina hranilne podlage je 2-3 cm po celotni površini akvarija ali lokalno, če vemo, kam posaditi rastline. Podlago postavljamo, dokler akvarija ne napolnimo z vodo.
Poleg hranilnega podlage, gnojila obstajajo tudi v obliki kroglic in tekočine.

Substrat (dekorativna obloga) za akvarij

Po gnojilu je potreben ustrezen substrat.
Pomisliti moramo na nekaj pomembnih točk, ki jih je kasneje težko popraviti!

 • Substrat mora biti primeren za biotop in njegove prebivalce (velik, majhen, temen, svetel).
 • Ne sme vplivati na pH, KH in stabilnost vode - mora biti nevtralen (kremen, terakota).
 • Izpolniti mora potrebe rastlin za ukoreninjenje (količina).
 • Najmanj 5 cm spredaj in do 10 cm zadaj, odvisno od akvarija in rastlin, ki jih sadimo (ehinodorus ima zelo dolge korenine in potrebuje vsaj 8 cm substrata).

 JBL ponuja široko izbiro z naravnih substratov v več barvah. Ena izmed njih je SANSIBAR, pa naravni substrat MANADO in substrat PROSCAPESOIL, ki je hkrati hranljiv in dekorativen.