Uvod v akvaristiko

Datum objave: 14. 05. 2020.

Zakaj nas akvariji in vodni svet na splošno zanimajo in v nas vzbujajo radovednost? Človeška fascinacija z vodo ni naključje. V preteklosti je bilo podvodno življenje rek, jezer in morja skrivnostno in je simboliziralo strah pred neznanim. Takrat še nismo razumeli lepote podvodnega življenja, ustavljal nas je strah pred skrivnostmi, ki so vrele iz globin.
Vendar je prevladala človeška radovednost.

Začetki akvaristike

Carassius auratus, danes znan kot zlata ribica, je bil na Kitajskem udomačen pred več kot 1000 leti in je služil kot okras cesarskih ribnikov. Do danes je bila ta družina majhnih krapov vzrejena v več pasmah, barvah in sortah in je pogosto prva izbira akvaristov začetnikov.

Sredi 20. stoletja nam je znanost približala in prinesla vodni svet v naše domove. Tedaj nepregledni podvodni tropski rajski vrtovi, polni harmonije in lepote barv, neverjetne oblike rib in rastlin, postanejo del našega življenjskega prostora.
To obdobje v Evropi lahko dobesedno imenujemo akvaristična revolucija.

Akvaristika danes

Napredek tehnologije, ihtiologije in akva-botanike nam je olajšal ohranjanje in negovanje podvodnih svetov v našem življenjskem prostoru (dnevna soba, ambulanta, pisarna).
Ti dosežki nam omogočajo, da nemoteno uživamo v pogledu  in opazovanju harmonije podvodnega življenja. Izkazalo se je, da prisotnost akvarija pozitivno vpliva na opazovalca in pušča občutek umirjenosti in sproščenosti.
Vsak akvarij je na svoj način poseben in lep in tudi največji ljubitelji določenega biotopa nikoli ne morejo zagotovo reči »ta meni je najlepši«. Mnenje se lahko že spremeni s pogledom na drug akvarij, kar vzbudi željo po novem biotopu.


Mogoče ste si zaželeli akvarija ali razmišljate o njem, a ste odnehali zaradi nerazpoložljivosti informacij, opreme ali poučnega gradiva? Danes je na voljo na nešteto možnosti in kakovostnih virov informacij. Upamo, da je ta uvod v akvaristiko in vodni svet v vas vzbudil željo, da tudi vi uživali ob pogledu na svoj akvarij. Ne pozabimo, da je čudovit akvarij okras vsakega, tako sodobnega kot tradicionalnega ambienta. S tem lahko vnesemo dekoracije in lepe podrobnosti, z različnimi izbirami biotopov in barv, v kateri koli prostor in ga s tem izpopolnimo. Izbira biotopov je odvisna od vas, mi smo tukaj, da bi vam pomagali rešiti vsa vprašanja ali pomisleke.