Giardioza

Datum objave: 27. 07. 2021.

Giardia je najpogostejši črevesni parazit pri psih do enega leta starosti: pogostejša je tudi kot okrogli črvi, trakulje in kokcidije.

Kaj je Giardia in kaj jo povzroča?

Giardia (Giardia duodenalis) je enocelični parazit, mikroskopske velikosti (komaj presega premer eritrocitov). Parazitizira v sprednjem delu tankega črevesa pri psih, mačkah, ljudeh, pa tudi pri velikem številu drugih živalskih vrst. Povzroča prebavne motnje in vnetja črevesja. Rezultat je obilna, vodna driska.

Kako lahko moj pes zboli za giardiozo?

Giardia, ki se razmnoži v tankem črevesju, občasno ustvari ciste, nalezljive oblike, ki se izločijo v okolje.

Posledično se veliko število travnikov in površinskih voda onesnaži z giardio. Z vohanjem in lizanjem travnatih površin ter pitjem vode iz ribnikov, rek in jezer se hišni ljubljenčki okužijo. Preprosto povedano, vsi psi in mačke, ki gredo iz stanovanja, postanejo ogroženi.
Nenavadno je, da se okužba zgodi z zaužitjem cist iz okolja, v katerem živi okužena žival. Ta situacija je še posebej pomembna v psarnah in zavetiščih za pse in mačke in se imenuje avtoinfekcija.

Kakšni so simptomi okužbe z giardijo?

Veliko psov, okuženih z giardijo, nima simptomov ali ima le občasno drisko, ki je časovno omejena.

Kljub temu prisotnost giardije pri večini pacientov, zlasti pri mladih psih in mačkah, vodi do izrazite klinične slike, ki se kaže v pogosti driski, ki lahko vsebuje nečistoče v sluzi. Pogosto, zlasti pri mlajših živalih, drisko lahko spremlja bruhanje, zmanjšana apetit in razpoloženje.

Kako se postavi diagnoza?

Diagnozo giardioze postavimo s pregledom vzorca blata ali odvzemom brisa neposredno iz rektuma. Analiza tako dobljenih vzorcev se izvaja s klasičnimi parazitološkimi metodami ali z uporabo hitrih komercialnih testov, ki so na voljo pri veterinarjih.


Kot pri drugih parazitskih boleznih je včasih potrebno tudi ponoviti samo vzorčenje in analiziranje blata, saj ni vedno gotovo, da bodo v testnem vzorcu našli ciste.

Ali je mogoče giardijo zdraviti?

Da, to bolezen je mogoče pozdraviti. Zdravljenje giardije zahteva potrpljenje, vztrajnost in sodelovanje z veterinarjem. Ponovne okužbe s tem zajedavcem so možne zlasti v psarnah in zavetiščih za živali, kjer je vzdrževanje higienskih razmer zaradi velikega števila živali oteženo.
Da bi bilo zdravljenje proti giardiozi uspešno, je treba temeljito razkužiti prostor, kjer se žival zadržuje, redno čistiti posode za hrano in vodo, redno odstranjevati iztrebke, na začetku in koncu terapije pa je priporočljivo kopanje živali (z namenom odstranjevanja ostankov iztrebkov s cistami z živalske dlake in tako zmanjšanjem možnost ponovne okužbe).

Ali lahko tudi ljudje dobijo giardiozo?

Giardiozo pri ljudeh lahko povzroči invazija G. duodenalis z dvema genskima skupinama in se prenaša preko vode, redkeje s hrano in je pogosto povezana z neustreznimi higienskimi razmerami. Simptomi se razlikujejo in najpogosteje vključujejo drisko, dehidracijo, bolečine v trebuhu, bruhanje in izgubo teže. Kronična giardioza pri otrocih je povezana z zastojem v rasti, zaostajanjem v razvoju in počasnejšimi kognitivnimi funkcijami. Stopnja tveganja za prenos giardije z obolelega psa ali prenašalca na človeka je odvisna od pogostosti giardije pri psu, sanitarnih pogojev in samega povzročitelja.
Zato je pomembno, da med zdravljenjem hišnega ljubljenčka z giardiozo uporabljamo rokavice in izboljšujemo higienske razmere v stanovanju ali hiši.
Priporočljivo je, da vsakega psa do enega leta med rednim pregledom pri veterinarju testiramo na prisotnost giardije.