NOV PRISTOP K ZDRAVLJENJU PREBAVNIH TEŽAV: Hill's GI Biome in i / d dieta!

Datum objave: 15. 05. 2020.

Hill's GI Biome počasi postaja revolucija na trgu hrane za mačke in pse pri reševanju prebavnih težav. Seveda pa - ne reši vsega! Preberite članek in ugotovite, pri katerih težavah je še vedno  nenadomestljiva i/d dieta!

... O MIKROBIOMU:

Mislim, da je prehrana zelo pomemben dejavnik zdravja, še posebej pa je pomembna, ko se pojavijo težave z njim. Črevesje je eden pomembnejših "organov" telesa, kjer potekajo življenjsko pomembni procesi (prebava, resorpcija snovi, ki jih telo potrebuje in izločanje nekaterih strupenih snovi, pomemben del obrambnega mehanizma telesa). Z vašo hrano Hill`s Prescription Diet Gastrointestinal  Biome smo imeli veliko pozitivnih izkušenj. Zelo pomemben dejavnik je hitra učinkovitost, saj pride do izboljšanja v zelo kratkem času. Posebej pa se mi je vtisnila v spomin vaša dobra gesta, ko ste naši stranki, ki skrbi za najdene živali pod okriljem društva za dobrobit živali Anima, podarili hrano Biome. Znašla se je v težki situaciji, ko so vse živali, zaradi podarjene hrane, nenadoma dobile prebavne težave. Po vaši zaslugi in zaslugi hrane Hill`s Prescription Diet Gastrointestinal Biome so se težave hitro izboljšale. Klinično pa je za mene zelo pomembno, da jo lahko uporabimo tudi pri kompleksnejših diagnozah in ne samo ob pojavu akutne driske. Tako smo njen učinek izkusili pri IBD psa, kjer je hrana Hill`s Prescription Diet Gastrointestinal Biome trenutno uporabljena kot edina terapija in to zelo uspešno, saj so težave izzvenele.
Pridno pa uporabljamo vašo hrano tudi v našem hospitalu  ali kot preventivo ali za pomoč pri zdravljenju mačk obolelih za akutno ali kronično obliko enteritisov. Vseh teh pozitivnih odzivov je še veliko, vendar to gotovo že veste.

 

 

Gastro-intestinalni mikrobiom je prebavni ekosistem, ki ga sestavljajo milijoni različnih mikroorganizmov (bakterije, protozoji, glive, virusi). Nanj vplivajo različni dejavniki, vključno z genetiko, starostjo posameznika, okoljem, boleznimi prebavnega sistema in prehrano. Izraz mikrobiom se uporablja za specifično, posamezniku, ali določenemu okolju, edinstveno skupnost mikroorganizmov.  Kadar v mikrobiomu posameznika ali določenega okolja pride do neravnovesja, opisujemo takšno stanje kot disbioza.

Tanko črevo nima sposobnosti prebave prehranskih vlaknin in zato le te zelo enostavno vstopajo v debelo črevo. Topne prehranske vlaknine so pomemben substrat za bakterijske kolonije, ki sestavljajo mikrobiom črevesja. Presnavljajo se s postopkom saharolize in fermentacije, produkti te presnove pa so t.i. postbiotiki. Veliko postbiotikov je za gostitelja koristnih. Najpogosteje omenjeni koristni postbiotiki so kratko verižne maščobne kisline. Naslednji pogosto omenjeni postbiotiki so polifenoli, ki se naravno nahajajo v dololčenih rastlinah. Iz vlaknin jih sprostijo  in aktivirajo bakterije v debelem črevesu, njihov postbiotični učinek pa se odraža v njihovem protivnetnem in antioksidativnem delovanju.

Hill's Nutrition v zadnjih nekaj letih aktivno izvaja raziskave mikrobioma. Ugotovili so, da posebna tehnologija ActivBiome +, sestavljena iz mešanice sinergistično delujočih prebiotičnih prehranskih vlaknin, pozitivno vpliva na črevesni mikrobiom, edinstven za vsakega posameznika. O pomembnosti te revolucionarne tehnologije priča prejeta nagrada za inovacije na področju hrane, prehranskih dodatkov in nutricionizma „Grand Prix of Veterinary Innovation 2019“, ki jo je na kongresu v Lyonu podelilo Francosko združenje veterinarjev male prakse. Več o sami nagradi na https://innovationveterinaire.com/.

KAJ JE ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA?

Hrana Hill's Prescription Diet Gastrointestinal Biome vsebuje tehnologijo ActivBiome +. Gre za posebno mešanico sinergističnih prebiotičnih prehranskih vlaknin, ki delujejo s pomočjo bakterij v debelem črevesu, ki omogočijo proizvodnjo koristnih postbiotikov in rast koristnih bakterij. S spodbujanjem rasti koristnih bakterij ActivBiome + preprečuje rast neugodnih bakterij in proizvodnjo njihovih presnovkov. Viri prehranskih vlaknin v tehnologiji ActivBiome + so posebej skrbno izbrani, ker imajo več različnih funkcij in so vir polifenolov. Bakterije fermentirajo prehranske vlaknine in proizvajajo snovi, koristne za črevesje, ter iz prehranskih vlaknin sproščajo in aktivirajo antioksidante in protivnetne polifenole.

KAKO ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA UTJEČE NA ZDRAVLJE PROBAVE?

Raziskave, ki so jih izvedli v Hill's Pet Nutrition centru za prikaz delovanja ActivBiome + dokazujejo, da dodajanje teh izbranih prehranskih vlaknin v hrano, privede do kliničnega izboljšanja vrste gastro intestinalnih težav. Tako pri psih kot tudi mačkah pride do evidentiranega uravnoteženja in izboljšanja zdravja mikrobioma črevesja. Pri psih se evidentirano izboljša tudi konsistenca blata.

Študija izvedena na zdravih psih in psih s kroničnim, ponavljajočim se enteritisom ali gastroenteritisom je temeljila na dodajanju ActivBiome + tehnologije, v obdobju 56 dni, v hidrolizirano hrano bogato z beljakovinami in hrano obogateno z žiti. Pri psih, katerih prehrana je v tej študiji vključevala tehnologijo ActivBiome +, se je pokazalo signifikantno  izboljšanje konzistence blata, vključno s tistimi s kroničnim enteritisom / gastroenteritisom.

Opazili so tudi znatno rast koristnih bakterij (Lachnospira sp.) in zmanjšanje števila patogenih bakterij (Desulfovibrio sp.) v črevesju testiranih psov. Ta pozitivna sprememba sestave mikrobioma je povzročila povečano sintezo pozitivnih postbiotikov. ActivBiome + tehnologija znatno poveča raven določenih polifenolov in kratko verižnih maščobnih kislin v črevesju. Le te, med drugim, pomagajo zmanjšati pH črevesja in ustvarjajo pogoje, ki so ugodni za rast koristnih bakterij. Ob dodajanju ActiveBiome+ tehnologije se je v črevesju znižala tudi raven potencialno škodljivim postbiotikom (črevesni poliamini). Podobna študija, opravljena na 28 zdravih mačkah, je pokazala, da je tehnologija ActivBiome + enakovredno pozitivno vplivala na mikrobiom mačjega črevesa.

NOVA TEHNOLOGIJA ACTIVBIOME+ DOKAZANO DELUJE

 • Neguje edinstveni mikrobiom črevesja in spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju;
 • aktivira mikrobiom, ki sprošča in presnavlja polifenole iz prehranskih vlaknin v protivnetne in antioksidantne postbiotike;
 • povečuje proizvodnjo kratko verižnih maščobnih kislin, ki pozitivno vplivajo na črevesne celice;
 • spodbuja bolj zdravo konsistenco blata pri zdravih psih in psih z enteritisom.

KDAJ PRIPOROČAMO HILL'S PRESCRIPTION DIET GASTROINTESTINAL BIOME

 • Pri enteropatijah, ki reagirajo na prehranske vlaknine;
 • pri kronični driski, ki jo povzroči dolgotrajna uporaba antibiotikov;
 • v primeru obstrukcije črevesja in mačjega megakolona;
 • pri kronični driski neznanega vzroka.

VLOGA HILL'S PRESCRIPTION DIET  i / d DIETE

Ne glede na pomembne koristi diete GASTROINTESTINAL BIOME, je dejstvo, da ta dieta ne more nadomestiti primarne funkcije Hill's-ove i / d diete, namenjene gastro intestinalnim  motnjam.
Začenši z osnovnim pristopom k patologiji prebavil glede na delež maščob v prehrani, bo Hill's Prescription diet i / d še naprej vaša prva izbira pri patologijah, pri katerih ni treba omejiti vsebnosti maščob v prehrani, torej kadar živali lahko prenašajo hrano s povprečno vrednostjo vsebnosti maščobe 15%. To so predvsem naslednji pogoji:

 • enteritis (akutni in kronični);
 • slaba absorbcija hranilnih snovi (malabsorbcija);
 • kolitis;
 • eksokrina insuficienca trebušne slinavke (z nadomestnimi encimi);
 • okrevanje (rekonvalescenca).

Po drugi strani pa boste za bolezenska stanja, ki zahtevajo omejevanje maščob v prehrani (5-7%), priporočili Hill's Prescription Diet i / d Low Fat dieto. Priporočila prehrane  z nizko vsebnostjo maščob se nanašajo predvsem na:

 • pankreatitis;
 • razširitev limfnih žil v črevesju;
 • hiperlipidemija;
 • gastritis (manj maščob pospešuje hitrejše praznjenje želodca in zmanjšuje možnost bruhanja).